s

Kullagårdens Wärdshus i Mölle, först i Sverige om att få Diplom som hållbar samarbetspartner på Kullaberg, nordvästra Skåne.

Vackra Kullabergs naturreservat är sedan många år tillbaka klassad som en Europarc. En hållbar naturpark för en hållbar turism.

Att vara ett hållbart hotell & restaurang mitt i Kullabergs naturreservat är en självklarhet för oss!

Jimena Castillo från Länsstyrelsen, Kullabergs naturreservat, delade ut diplomet till Malin & Petter Sandström som driver Kullagårdens Wärdshus sedan 2019.

”Måste bara säga till er båda, Malin och Petter: Det är alltid lika härligt att komma in till er på värdshuset. Ni driver verkligen Kullagården som man ska på ett naturreservat med fantastisk mat med lokala ypperliga råvaror och sund förståelse för hållbarhet”. Citat från en av många underbara gäster bland Mölle Golfklubbs medlemmar.

Det märks tydligt att våra gäster är väldigt pålästa och miljömedvetna berättar Malin och fortsätter, många av gästerna på Kullagårdens Wärdshus uttrycker sin glädje över våra lokala råvaror och drycker som vi väljer noga efter säsong och inte minst kvaliteten och mångfalden på bland annat våra vegetariska och veganska maträtter. Att Kullagårdens Wärdshus ligger mitt i Kullabergs vackra naturreservat med dess unika flora och djurliv är något som både nationella och internationella gäster uppskattar otroligt mycket och det är med stolthet som vi informerar våra gäster om Kullabergs naturreservat, var vandrings- och cykellederna går och vilka områden man ska vara extra varsam i för att skydda fågellivet och naturen.

 

Höganäs kommun 2021-12-02 Kullabergs naturreservat, Länsstyrelsen Skåne meddelade idag på Höganäs kommuns nätverksträff för företag att Kullagårdens Wärdshus i Mölle, som första företag i Sverige får Diplom som en hållbar samarbetspartner av Kullaberg genom ”European Charter for Sustainable Tourism” av EUROPARC Federation.

”Under Coronapandemin ser vi en stor ökad efterfrågan från inhemsk turism som är väldigt centrerad under sommaren, vilket gör att vi måste säkerställa att djur, natur och kulturfynd i landskapet skyddas under högsäsongen samt att naturupplevelsen bibehålls trots ökad belastning på naturen” berättar Elena Bazhenova på Länsstyrelsen, ansvarig för diplomering av företag inom EUROPARCs arbete på Kullabergs naturreservat. 

Diplomeringen av Kullagårdens Wärdshus grundar sig i att de som verksam hotell- och restauranganläggning satsar på ett hållbarhetsarbete i en långsiktig konkret aktivitetsplan. Malin och Petter Sandström som sedan 2019 driver Kullagårdens Wärdshus har tillsammans med sin personal, på ett strukturerat sätt skapat väl specificerade och mätbara mål inom både miljö, social och ekonomisk hållbarhet för tre år framåt i tiden.  Det övergripande målet är att medverka till att skydda det rika växt- och djurlivet på Kullaberg genom ett nära samarbete med Länsstyrelsen samt öka tillgängligheten för besökande gäster året om för att få en jämnare fördelning av den ökande inhemska efterfrågan som skett efter Corona pandemin.   

”Vi är både glada och stolta för denna fina utmärkelse, då hållbarhet utgör plattformen i vårt arbete och det viktigaste av våra sju värdeord” säger Malin. ”Att vara med och bidra till en hållbar miljö är en självklarhet för oss som ligger mitt i ett av Sveriges vackraste naturreservat. Genom noggrann källsortering, påfyllbara hygienartiklar, välplanerade säsongsanpassade veckomenyer för att minimera svinn och ta vara på råvarorna på bästa sätt är några exempel. För att minska på plast- och glasflaskor bjuder vi våra gäster på kolsyrat och stilla vatten, alltid iskallt och fräscht i vackra glaskaraffer.  Hållbarhet för oss innebär också att vår personal trivs, har trygga arbetsvillkor och känner sig delaktiga i ett långsiktigt hållbart samarbete. Vi vill också vara med och bidra till en hållbar Kullabygd i lokala nätverk samt arbeta för en hållbar turism året runt. Vi gynnar lokala leverantörer så långt vi kan och samarbetar med bland annat, Conditori Öresund för bröd, frukostfrallor och småkakor, Per i Viken för fantastisk korv, Kullasparris för grönsaker och Kullabergs Vingård för både utsökt rosévin och vita viner, Höganäs bryggeri för gott lokalt öl samt olika lokala aktivitetsarrangörer som Kullabergs Islandshästar, Upplev Kullaberg och Kullabergsguiderna dessutom lokala konstnärer som Helena Staffas och Gordon Skalleberg med flera”.

Diplom Europarc partner, Höganäs kommun

Diplomet delades ut på Höganäs kommnuns nätverksträff för företagare på restaurang Bryggan i Höganäs. Från vänster Anna Nilsson, näringslivschef på Höganäs Kommun, Petter & Malin Sandström samt Jimena Castillo på Länsstyrelsen.